Een van de eigenschappen die labradoodles zo onweerstaanbaar maken is ongetwijfeld hun prachtige, volle, golvende vacht. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan een hond met een zachte, heerlijke, dikke vacht om te knuffelen? Tegelijk kan de labradoodle vacht ook een bron van kopzorgen zijn als je niet goed weet hoe je zo'n vacht moet verzorgen en je doodle in de klit zit en er niets anders op zit dan hem kort te zetten. Geef de moed niet op dan! De verzorging van de labradoodle vacht vraagt oefening en inzicht maar ook jij kan het leren. Idealiter krijg je van je fokker al een heleboel tips en tricks mee hoe je het kan voorkomen dat je doodle in klit geraakt. Op YouTube kan je heel veel goede tutorials vinden over het onderhoud van de labradoodle vacht en het grote aanbod van vachtverzorging workshops kunnen jou helpen om plezier te krijgen in het verzorgen van jouw labradoodle.

Hier alvast enkele tips! Om de vacht van je labradoodle gezond en klitvrij te houden, is regelmatig borstelen essentieel. Gebruik een borstel met flexibele pinnen om voorzichtig door de krullen te kammen en klitten te voorkomen. Borstel je labradoodle regelmatig, afhankelijk van de lengte van de vacht. Vergeet hierbij zeker niet de gebieden te borstelen die gevoeliger zijn voor klitten en kam echt tot op de huid zodat je zeker bent dat alle kleine knoopjes verdwenen zijn. Begin met oefenen vanaf het moment dat je je pup bij de fokker bent gaan ophalen. Het resultaat van de borstelbeurt is op deze leeftijd nog niet zo belangrijk maar wel de gewenning. Je zal jezelf heel dankbaar zijn als je een labradoodle hebt die zijn verzorging zonder tegenstribbelen laat gebeuren. Zo kan het voor jullie beide ook een heel leuk moment worden. 

Je mag je labradoodle af en toe een bad geven, maar overdrijf niet, omdat te vaak wassen de natuurlijke oliĆ«n van de huid kan verwijderen. Gebruik een waterblazer om de vacht te drogen en te checken op klitten. Check regelmatig ook de oren en ogen van je doodle. 
.

Breng je doodle om de 6 a 8 weken naar de trimmer voor een complete vachtverzorging. Zeker als je labradoodle een langere vacht heeft laat je er beter niet langer dan 6 weken tussen. Een ervaren trimmer kan de vacht op de juiste lengte houden en eventuele klitten of knopen aanpakken. Of leer het trimmen zelf en volg een trimcursus. Na goed oefenen kan je je eigen labradoodle helemaal zelf verzorgen. 

Door genoeg aandacht te besteden aan de vachtverzorging van je labradoodle, zorg je ervoor dat je vriend er niet alleen prachtig uitziet, maar ook comfortabel en gezond blijft. Veel succes!